Select Page

Lesefordeler

Topp 10 fordeler med lesing for alle

Alle aldre av bokormer og glupske lesere er invitert! Har du noen gang vurdert lesingens fordeler utover fritid og utdanning? Bøker kan gjøre alt, fra å hjelpe deg med å lære nye ord for å holde sinnet ditt sunt! Her er de 10 beste fordelene med lesing for alle aldre, i tilfelle du trenger en påminnelse om hvor avgjørende hyppig lesing er for vår velferd og leseferdighet:

  1. Lesing får hjernen til å fungere

Mens vi leser, må vi huske de ulike karakterene og stedene som er en del av en bestemt roman. Selv om du liker å lese en bok på én gang, må du fortsatt huske detaljene mens du går. Lesing styrker dermed hukommelsen ved å gi hjernen en øvelse.

  1. Lesing er en (gratis) form for rekreasjon

Visste du at de fleste populære TV-programmer og filmer er basert på bøker? Så hvorfor ikke fordype deg i lesing, den originale formen for underholdning. Det viktigste er at et kort fra Markham Public Library er gratis.

  1. Lesing fremmer konsentrasjon og øker fokus

Vi kan alle være enige om at lesing krever fokus og at hver side må leses nøye for å forstå historien ordentlig. Vi må hele tiden jobbe med konsentrasjon og fokus fordi oppmerksomheten vår blir kortere på grunn av teknologi. Lesing er en av få hobbyer som krever fullstendig fokus, noe som øker kapasiteten din til å fokusere.

  1. Lesing hjelper deg å lese bedre

Har du noen gang lest en bok og slitt med å forstå et ord? Ved å utsette deg for nye termer kan leserne øke ordforrådet ditt. Ditt ordforråd og din evne til vellykket kommunikasjon utvides etter hvert som du leser mer. Lesing forbedrer også skriveevnen ved å utdanne leseren om ulike skrivestiler.

  1. Lesing fremmer god søvn

Du kan fortelle kroppen din at det er på tide å legge seg ved å etablere et lesemønster. Vi er avhengig av mer skjermtid enn noen gang for å komme oss gjennom dagen, og du signaliserer til hjernen din at det er på tide å slappe av ved å legge fra seg telefonen og ta opp en bok. I tillegg, siden lesing reduserer stress, kan det å gjøre det rett før sengetid slappe av, redusere angst og forbedre søvnkvaliteten.

  1. Økt generell kunnskap gjennom lesing

Det er alltid fascinerende og underholdende fakta i bøker. Bøker, enten de er skjønnlitteratur eller sakprosa, har makt til å informere oss om ting vi ellers kanskje ikke visste. Å lese mye om ulike emner vil øke kunnskapen din, og forbedre din evne til å snakke.

  1. Motiverende lesing

Vi blir ofte inspirert til å gjøre det samme når vi leser litteratur med helter som har overvunnet hindringer. Enten det er en romantisk roman eller en selvhjelpsbok, kan en god bok inspirere deg til aldri å gi opp og være positiv.

  1. Lesing reduserer stress

Lesing kan ta deg til en annen planet og vekk fra den kjedelige daglige rutinen din. Lesing kan bidra til å senke blodtrykk, hjertefrekvens og stressnivåer.

  1. Lesing gir et godt eksempel

Du kan demonstrere hvor viktig lesing er for å utvikle tidlige leseferdigheter ved å modellere atferden selv. Fordi barn er ganske flinke til å imitere de voksne rundt dem, hvis du rutinemessig setter av litt “meg-tid” til lesing, vil barna dine ta opp vanen.

  1. Lesing fremmer medfølelse

Vi kan oppleve realiteter utenfor vårt daglige liv gjennom bøker. De setter oss ofte i fortellerens sted, noe som lærer oss hvordan vi skal forholde oss til mennesker. Empati er navnet på denne enkle metoden. Evnen til å forstå og identifisere seg med en annen persons følelser omtales som empati. Lesing hjelper oss å utvikle empati ved å ofte utsette oss for ideer og situasjoner som ikke er våre egne.